Hastalıklar

Hastalıklar (7)

Bel ve Boyun

Uzun bir günün sonunda bacaklarınızın ağrıdığını ve ayak bileklerinizin şiştiğini fark edebilirsiniz. Bazen bu ağrılar dayanılmaz olabilir. Bacaklarınızda mavi şişmiş damarlar olduğunu biliyorsunuz ve belki de bunları sadece "varis" olarak görüp önemsemiyorsunuz. Ama hiç durup şunu sordunuz mu; bu varisler acınıza sebep oluyor olabilir mi? Varisler ağrılı olabilir mi? Kısacası, varislerin ağrıya sebep olma ihtimali vardır. Varisler sadece kozmetik bir sorun değildir. Varisli yetişkinlerin en az %70'inde buna bağlı bacak semptomları görülmektedir. Bu varis semptomlarının yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Varisler Ağrılı Olabilir Mi? Bacaklarda genellikle görülen mavi veya mor renkli, kıvrımlı ve şişmiş damarlar, damaklardaki kaçak…
Varis Nedir? Varis, kanın düzensiz akışı ve damar duvarlarının zayıflaması nedeniyle bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve şişmesi durumudur. Bacaklardaki bu genişlemiş damarlar mavi veya mor renkte görülebilir ve cilt yüzeyine yakın yerleşirler. Varisler, kanın bacaklardan kalbe dönüşünü sağlayan venlerdeki kapakların düzgün çalışmaması nedeniyle oluşur. Varis ve Bacak Ağrısı Varisler, bazı durumlarda bacak ağrısına ve rahatsızlığa neden olabilir. Varise bağlı bacak ağrısının yaygın belirtileri şunlardır: Bacaklarda ağırlık ve dolgunluk hissi Bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme Bacaklarda yanma veya batma hissi Ağrının uzun süre ayakta kaldıktan sonra artması Bacak kaslarında kramp ve gece krampları Bacaklarda kaşıntı ve ciltte renk değişiklikleri Varis Nedenleri Varis…
Faset Eklem Nedir Faset eklemleri her omurga seviyesinde bulunur (C1-C2 hariç) ve boyunda ve bel bölgesinde bükülme, dönme, eğilme hareketlerinin yaklaşık% 20'sini sağlar. Göğüs bölgesinin omurgası normal olarak daha az hareketlidir ve az miktarda ileri / geri ve bir miktar yan bükülmelere ve çok az dönmeye izin verir. Ayrıca omurgaların öne doğru kaymasını engeller. Hasarında  Spondilolistezis (Bel kayması) gelişebilir. Faset eklemleri etkileyen bir dizi problemler vardır, bunların bazıları şunlardır: Faset eklem disfonksiyonu: Bu, faset eklem yüzeylerinde aşınma veya yıpranma nedeniyle faset eklemin normal işlevini kaybettiği bir durumdur. Bu, ağrı, sertlik, hareket kısıtlılığı ve diğer semptomlara neden olabilir. Faset eklem osteoartriti: Bu durum,…
Omurganın birçok farklı yapısı şu durumlarda bel-sırt ağrısına neden olabilir: Bacaklara ve kollara giden büyük sinir köklerine bası olması. Bu durumda El, kol ve bacaklarda hissizlik, uyuşma, ağrı ve yanma hissedilebilir. Sinir basısı şiddetli ve uzun süreli olursa zamanla güç kaybı gelişebilir. Omurgayı sinirlendiren daha küçük sinirlerde bası ve enflamasyon. Bu durumda sırtta belli bir lokalizasyonda ağrı ve rahatsızlık olabilir. (bkz.Median sinir bloğu) Sırt kaslarında zorlama veya travmaya bağlı ağrı oluşabilir. 2 omurga arasında bulanan faset eklemlerde dejenerasyon ve enflamasyon. Omurgaların stabilitesini sağlayan bağlar ve ligamentlerin yaralanmasına bağlı ağrı oluşabilir. Diskte oluşan dejenerasyona bağlı ağrı oluşabilir.   Omurgalarda yaşla beraber…
 
Omurga diskleri sırtta çok önemli bir rol oynar ve omurgalar arasında amortisör olarak görev yapar, üst vücudu destekler ve her yöne geniş bir hareket yelpazesine izin verir. Omurga diskleri,dıştaki sert (Anülüs Fibrosus) ve ortadaki jöle kıvamındaki (Nükleus Pulposus) tabakalarından olşur. Anüler tabakada bir çatlak veya yırtık oluşursa ortadaki jelsi tabaka dışarı doğru sızar ve bir çıkıntı(fıtık) oluşturur.  Bel Fıtığı Belirtileri Sinir sıkışması: Bir hastada semptomatik fıtıklaşmış bir disk varsa, genellikle diskin kendisi ağrılı değildir, aksine diskin içinden sızan materyal yakındaki bir sinirin sıkıştırır ya da tahriş eder. Bu tip patoloji, radiküler ağrı (sinir kökü ağrısı) adı verilen ve vücudun diğer bölgelerine,…
Dejeneratif disk hastalığı gerçekten bir hastalık değil, yaşlandıkça spinal disklerinizde oluşan beklenen değişiklikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Spinal diskler, omurgayı oluşturan birbirine geçen kemikleri (omurgalar) ayıran yumuşak sıkıştırılabilir disklerdir. Diskler omurga için amortisör etkisi yaparak esnek kalmasına ve bükülmesine izin verir. Dejeneratif disk hastalığı omurganın her yerinde gerçekleşebilir, ancak çoğunlukla alt sırtta (bel bölgesi) ve boyunda (servikal bölge) disklerde görülür. Dejeneratif Disk Hastalığı Nedenleri Yaşlandıkça, bazı insanlarda dejeneratif disk hastalığına neden olabilecek omurilik disklerinde bozulma veya dejenerasyon gibi değişiklikler olur. Bu yaşla ilgili değişiklikler şunları içerir: Disklerinizdeki sıvı kaybı. Bu, disklerin amortisör olarak işlev görmesini azaltır ve onları daha az…