Radyoloji Rapor Terimleri

Radyoloji Rapor Terimleri (6)

Anüler yırtık, intervertebral diskte oluşan bir yırtıktır. Intervertebral diskler, omurgamızda yer alan kemiklerin arasına yerleştirilmiş olan yapılardır. Bu diskler, hareket esnasında esneme ve sıkışma gibi işlevleri yerine getirmektedir. Diskler, sıvı dolu bir kapsül şeklinde bulunur ve bu sıvı, disklerin esnekliklerini sağlar. Anüler yırtık, diskteki anüler bölgede (dış katman) oluşan bir yırtıktır. Bu yırtık, diskte bulunan sıvı maddenin dışarı kaçmasına neden olur ve disk esnekliği azalır. Dışarı kaçan sıvı sertleşerek protrüde olur. Sinir köküne veya çevre dokulara bası yapabilir. Anüler yırtık, ağrı, sertleşme ve hareket kısıtlaması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ağrı, yırtık oluştuğu bölgede veya bu bölgeye yakın bölgelerde hissedilebilir ve…
Intervertebral diskler, spinal kolonun arasındaki hareketli bölgelerdir ve vücudun ağırlığını taşımakta ve esneme sağlamaktadır. Diskler, bir dış katman olan annulus fibrosus ve bir iç katman olan nükleus pulposus'dan oluşur. Nükleus pulposus, sıvı-jel benzeri bir madde içerir ve annulus fibrosus ise güçlü bir yapıya sahiptir. Ancak, zamanla veya yaralanmalardan dolayı, annulus fibrosus'un zayıflaması sonucu, nükleus pulposus dışarı sızabilir. Bu durumda, disk arasındaki boşluğa sızan nükleus pulposus, spinal sinirlere veya komşu spinal bölgelerin arasına doğru ilerler. Bu durumda, disk protrüzyonu oluşur. Disk protrüzyonu, ağrıya yol açabilir ve spinal bölgelerin hareketlerini kısıtlayabilir. Ayrıca, spinal sinirlere baskı yapabilir ve buna bağlı olarak, ağrı, uyuşma…
Osteofitler normal kemik yapısının anormal büyümesini temsil eder. Temel olarak, osteofitler spinal dejenerasyonun (yaşlanma) radyolojik bir işaretidir; bu da, Röntgen veya MRI taramalarında karşımıza çıktığı anlamına gelir ve ileri yaşta normal bir bulgudur. 60 yaşın üstünde omurgadaki osteofirler oldukça yaygındır. Osteofit Nedir? Osteofitler (Kemik dikeni), genel omurga yaşlanma döngüsünün katkıda bulunduğu omurilik eklemlerinin dejenerasyonundan kaynaklanabilir. Osteofitik-dejeneratif değişikliklerin daha yaygın görüldüğü alanlardan biri de faset eklemleridir. Omurilik fasetleri genelde kemiği kaplayan bir katmanla korunur, bir kapsül ve kayganlaştırıcı sinovyal sıvı ile kaplıdır. Yaşlandıkça, bu koruyucu önlemler bozulur ve kemikler birbirine temas ederek eklemi tahriş edebilir. Bunun sonucunda da osteofitik yeni kemik oluşumları görülebilir. Osteofitik-Dejeneratif Değişiklikler…
Spondilolizis, omurganın pars interartikülaris (omurganın arkasındaki faset eklemlerine katılan küçük bir kemik segmenti) adı verilen parçasında oluşan stres kırığına denir. Bazı durumlarda, stres kırığı, kemiği omurgayı uygun pozisyonda tutamayacak kadar zayıflatır ve omurga yerinden kaymaya başlar. Bu durum spondilolistezis olarak adlandırılır Çoğunlukla, bu kırık lomber (bel) beşinci omurgada oluşur, ancak bazen dördüncü omurga vertebrasında da görülür. Kırık kemiğin bir tarafında veya her iki yanında oluşabilir. Pars interartikülaris vertebra'nın en zayıf kısmıdır. Bu nedenle, birçok sporcuda tekrarlayan stres ve aşırı kullanımda yaralanmaya en açık bölümdür. Spondilolizis her yaştan insanda ortaya çıkabilir, ancak omurgaları hala gelişmekte olduğundan çocuklar ve ergenler en çok duyarlıdır. Spondilolisteziste,…
Lordoz, boyunda, sırtta ve belde omurganın kavis(eğrilik) derecesini tanımlar. Bu isim ayrıca, etkilenen hastaların lomber veya servikal omurgalarında atipik bir kavis için bir teşhis sonucu olarak da kullanılır. Normal insan lomber ve servikal bölgeleri, belirli bir derecede lordotik eğrilik gösterir; bu da eğrinin açık tarafının vücudun arka tarafına baktığı anlamına gelir. Bu eğriler, omurga boyunca ağırlık ve şok dağıtmaya yardımcı olmak için gereklidir. Servikal ve lomber bölgedeki sağlıklı lordotik eğrinin kaybedilmesi, çeşitli nedenlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir. Bazen, özellikle bir olay değil, sürekli telefon veya bilgisayara bakmak, sürekli belli bir postürde oturmak gibi tekrarlayan, uzun süren eylemler sonucu oluşur. Bu tekrarlayan…
Lordoz, boyunda, sırtta ve belde omurganın kavis(eğrilik) derecesini tanımlar. Bu isim ayrıca, etkilenen hastaların lomber veya servikal omurgalarında atipik bir kavis için bir teşhis sonucu olarak da kullanılır. Normal insan lomber ve servikal bölgeleri, belirli bir derecede lordotik eğrilik gösterir; bu da eğrinin açık tarafının vücudun arka tarafına baktığı anlamına gelir. Bu eğriler, omurga boyunca ağırlık ve şok dağıtmaya yardımcı olmak için gereklidir. Lordoz artışı olan hastalarda bu eğriler hafif veya daha ciddi şekilde artmıştır. Çoğu zaman bu durum tek başına bir soruna yol açmaz hatta genellikle bel fıtığı, disk kayması, kas spazmı gibi nedenlere bağlı olarak oluşur. Dolaysıyla altta…